Przeszli „Kuchenne Rewolucje”
Po co w Sanoku zagościła Magda Gessler?
Restauracja „Stary Kredens” rozpoczęła swoją działalność w Sanoku w 2012 roku. Już w rok po otwarciu lokalu sytuacja ich właścicieli nie była, delikatnie mówiąc kolorowa. Jak dowiadujemy się z odcinka „Kuchennych Rewolucji” właściciele, Maria i Piotr – notabene małżeństwo – borykali się z pewnymi problemami finansowymi. Jak to w przemyśle gastronomicznym bywa wiązało się to z brakiem klienteli.
Krótka historia „Starego Kredensu” to historia marzeń właścicieli tej restauracji. Posiadali oni już doświadczenie w kuchni, jednakże w przeszłości była to żywność masowo wydawana. Zamarzyło im się prowadzić miejsce o bardzo wykwintnym smaku, eleganckim wnętrzu, a swoje potrawy zamyślili kierować do wysublimowanego klienta. Efekt był taki, że zarówno lokalowi jak i daniom brakowało wyrazu. Dodatkowo wysokie ceny nie były zachęcające. Dlatego też Magda Gessler postanowiła odwiedzić Sanok i przeprowadzić swoje słynne już na całą Polskę rewolucje.
Co się zmieniło?
Najczęstszym schematem zmian, jakie przeprowadza Magda Gessler jest to, że restauratorka wymyśla dania do karty. Kieruje się tym, co każdy kucharz w danej restauracji potrafi gotować oraz na jakie świeże, najwyższej jakości produkty można liczyć w danym regionie. Niekiedy jednak prowadząca program wyłamuje się z tej sztampy. Tak było również w przypadku „Starego Kredensu”. Magda Gessler chciała aby każdy kucharz ugotował dla niej swoje popisowe danie. Okazało się to strzałem w dziesiątkę i na tej podstawie powstało nowe menu. Oczywiście, tradycyjnie zmienił się także wygląd lokalu. Magda Gessler zaproponowała wystrój oddający atmosferę wprawdzie eleganckiej, ale zarazem swojskiej i tradycyjnej bieszczadzkiej chaty.
Czy się opłaciło?
Na swojej stronie internetowej „Stary Kredens” podaje, że dzięki „Kuchennym Rewolucjom” posiada teraz zarówno dobry wygląd jak i smak. Faktycznie to miejsce jest bardzo chętnie odwiedzane przez gości – zarówno klientów miejscowych jak i przyjezdnych. Możemy tutaj zjeść m.in. zupę krem z czosnku, pierogi z gęsiną, kaczkę czy jagnięcinę bieszczadzką. Lokal znajduje się na Placu Świętego Michała 4 nieopodal Starego Rynku.